Überhund — Taiteen kiehtovat koirat

Mononen, Sini; Lipponen, Sanna
Nimeke: Überhund — Taiteen kiehtovat koirat
Tekijät: Mononen, Sini (Kirjoittaja)
Lipponen, Sanna (Kirjoittaja)
Luojus, Susanna (Esipuheen kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789527441251
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 7-14 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 24.9.2022
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Parvs
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 95
Tuoteryhmät: Kuvataide
Kuvanveisto
Kirjastoluokka: 70 TAIDE. TAIDEHISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: taidenäyttelyt, kuvataide, valokuvataide, maalaustaide, kuvanveisto, grafiikka, aiheet, koira, ihminen-eläinsuhde, lemmikkieläimet
Avainsanat: taide, kuvataide, nykytaide, koira
"Überhund - Koira kuvataiteessa" esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Koira, ihmisen paras ystävä, on ajankohtainen erityisesti juuri nyt, kun pandemian aikana ihmisten elämänpiiri on kääntynyt kohti kotia ja sosiaalisia lähisuhteita. Koirien rekisteröintimäärä on kasvanut kahdeksan prosenttiyksikköä viimeisen vuoden aikana, ja koiran asema yhteiskunnassamme on vahvempi kuin koskaan.

Suhteemme koiraan on kuitenkin paikoin ristiriitainen: koira on yhteiskunnassamme objekti, mutta samalla se on vahva subjekti. Kuvataiteessa koirasta on tullut myös tulkinnan väline, joka viestii kulttuuristamme ja peilaa yhteiskuntaamme. Perinteisesti koiraa kuvaavaan taiteeseen on liitetty turvan, uskollisuuden, kumppanuuden, avun sekä sentimentaaliselta näyttävän, ylitsevuotavan suloisuuden määreet. Näiden stereotypioiden toisto on yksipuolistanut koiran kuvan taiteessa ja samalla ohjannut tulkintaamme ja käsitystämme koirasta elävänä, tuntevana olentona. Überhund avaa perinteisten koiraan liitettyjen teemojen lisäksi koiran poliittista roolia, jalostuseettisiä kipukohtia sekä tutkii koiran materiaalisuutta. Kirjaan liittyvä näyttelykokonaisuus on syksystä 2022 alkaen nähtävissä Salon taidemuseon lisäksi Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoissa.


Suosittelemme myös