Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa — Erkki Pirtolan värikäs elämä

Granö, Veli
Nimeke: Erkkilys Pirtomas Suomen taidetta pelastamassa — Erkki Pirtolan värikäs elämä
Tekijät: Granö, Veli (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789527441565
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 1.9.2023
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Parvs
Sarja: Helsingin taidemuseon julkaisuja 155
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 158
Tuoteryhmät: Kuvataide
Muut aiheet
Uutuudet
Kirjastoluokka: 70 TAIDE. TAIDEHISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kuvataiteilijat, piirtäjät, taidemaalarit, performanssitaiteilijat, piirustustaide, maalaustaide, nykykansantaide, outsider art, taiteilijat, taiteilijaryhmät
Avainsanat: taide, performanssitaiteilijat, ITE-taide, taiteilijat, taiteilijaryhmät
Erkki Pirtola (1950-2016) oli boheemi taidevaikuttaja ja väsymätön marginaalitaiteen puolestapuhuja, mutta hän oli myös lahjakas taiteilija, mystikko ja merkittävä suomalainen ajattelija. Pirtola näki taiteessa valtavia yhteiskunnallisen muutoksen voimavaroja. Hän uskoi beuysiläiseen ”sosiaaliseen veistokseen” - taiteeseen, joka yhdistää taiteilijat ja ihmiskunnan yhteiseen, koko elämänmuotomme mullistavaan prosessiin. Häivähdyksen siitä hän koki nähneensä taiteilijaryhmä Ö:n aktioissa, omassa taidekoulussaan ja Kangasniemellä järjestetystä Suomen Aino -tapahtumassa.

Taidekoulutus ja taidemaailman rakenteet eivät Erkki Pirtolan mukaan tukeneet todellista taiteilijuutta. Hän näki taiteilijoiden sopeutuvan kritiikittä akateemisiin hierarkioihin ja keskinäisen kilpailun järjestelmään. Pyyteetön luovuus löytyi ITE-taiteesta, mutta se oli tuomittu järjestelmän ulkopuolelle. Sosiaalinen veistos ei voinut näissä oloissa toteutua. Olisiko kaikki voinut mennä toisin, jos Pirtolaa olisi kuunneltu - taide olisi pelastunut ja koko maailma säteilisi nyt hänen aavistamaansa valoa?


Suosittelemme myös