Konstsamfundet — Affärer och kulturgärningar 1940-2020

Björklund, Kim
Nimeke: Konstsamfundet — Affärer och kulturgärningar 1940-2020
Tekijät: Björklund, Kim (Kirjoittaja)
Meinander, Henrik (Esipuheen kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789527226629
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 38,00 € (34,55 € alv 0 %)

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Parvs
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: ruotsi
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: Kuvataide
Muut aiheet
Etusivu
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: järjestöt, kulttuurijärjestöt, taiteen tukeminen, mesenaatit, liikemiehet, rahastot, apurahat, taide, museot, koulutus, media, sanomalehdet, suomenruotsalaiset, kulttuurihistoria, historia
Konstsamfundet är en av Finlands stora kulturinstitutioner. Tidnings- och tryckerimannen, affärsmannen och mecenaten Amos Anderson grundade Föreningen Konstsamfundet i december 1940, och organisationen blev hans universalarvinge vid bortgången 1961. I hans anda och enligt föreningens stadgar har samfundet sedan starten arbetat för att förkovra och förädla konsten och kulturen i vårt land.
I detta översiktsverk beskriver historikern Kim Björklund Konstsamfundet, dess verksamhet och dotterbolag i en historisk- och samhällelig kontext. Amos Andersons konstmuseum och det nya Amos Rex-museet, köpcentret Forum, Rom-institutet Villa Lante samt tidningen Hufvudstadsbladet och medieföretaget KSF Media är fenomen bland många andra som tillhör denna berättelse. Vägen går från den lilla pojkens uppväxt och bakgrund i Brokärr i Kimito till den stora förmögenheten och den stora världen. Föreningen har fortsatt att växa, både i förmögenhet och betydelse.
Publicistik, konst och kultur, utbildning - Föreningen Konstsamfundet är genom sina understöd en initiativtagare och garant. Åttioåringen står frisk och kry som en hörnsten i Finlands stiftelse- och fondvärld.


Suosittelemme myös